Welkom in onze wijk

rolf tvoostWelkom in onze wijk 

Namens de Wijkraad Lasonder-'t Zeggelt-de Boddenkamp (LZB) heet ik u van harte welkom in onze wijk. Wij vertellen u in een folder graag meer over de wijkraad en hoe u betrokken kunt zijn bij initiatieven en ontwikkelingen in uw straat of buurt.

De wijk waarvoor Wijkraad LZB actief is wordt omgrensd door de Boddenkampsingel, Oldenzaalsestraat, Molenstraat, Hengelosestraat en Tubantiasingel. De wijk, die pal tegen de Enschedese binnenstad aan ligt, is momenteel volop in ontwikkeling. Dit maakt wonen in deze wijk aantrekkelijk en biedt veel mogelijkheden, maar kent ook een aantal aandachtspunten.

Wij gaan graag samen met u de uitdaging aan om de komende jaren van uw wijk een (nog) mooiere en beter leefbare wijk te maken!


Rolf Egberink, voorzitter wijkraad LZB

pdf logo  download hier de volledige folder.

Doe mee aan het Bloemenlint Enschede

image001Doe mee aan het Bloemenlint Enschede

De Groene Loper Enschede organiseert voor het derde jaar de actie Bloemenlint. Samen met diverse groene initiatieven en maatschappelijke organisaties legt zij een bloemenlint aan door de hele stad. Dit doen ze om bijen en vlinders een handje te helpen en om Enschede bloemrijker te maken.

Ben jij betrokken bij een maatschappelijke organisatie, zoals een moestuin, sportvereniging of buurthuis, en heeft jouw organisatie nog een zonnige plek om onderdeel uit te maken van dit kleurrijke bloemenlint? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. De Groene Loper Enschede zorgt voor geschikt zaad en zaai instructies. Deelname is kosteloos!

Voor het complete bericht open de pdf  pdf logo Enschede bloeit op

Betaald parkeren in de Boddenkamp

parkeer BK

De wijkraad Lasonder-Zeggelt-Boddenkamp is al geruime tijd met de gemeente in overleg over de ervaren parkeeroverlast in zowel Boddenkamp als in Lasonder-Zeggelt. Op 27 juni van dit jaar organiseerde de wijkraad hierover nog een themabijeenkomst in de Noorderkerk waar zo’n 30 bewoners aanwezig waren om met deskundigen van de gemeente van gedachten te wisselen. Een samenvatting en de presentaties van deze avond vind u op de website van de wijkraad: https://www.wijkraad-lasonder-zeggelt-boddenkamp.nl/index.php/104-presentaties-themabijeenkomst-parkeerontwikkeling-27-juni-2

pdf logo  Bericht over betaald parkeren Boddenkamp

 

De collectieve zorgverzekering van de gemeente

zorgverzekeringDe collectieve zorgverzekering van de gemeente voor mensen met veel zorgkosten en/of een laag inkomen

Vóór 1 januari 2018 kunt u weer kiezen welke zorgverzekering u volgend jaar afsluit. Speciaal voor mensen met een laag inkomen en/of veel zorgkosten heeft de gemeente Enschede in samenwerking met Menzis een collectieve zorgverzekering samengesteld. . Deze zorgverzekering heet Garant Verzorgd en bestaat uit een basisverzekering èn aanvullende verzekering met ruime vergoedingen. De gemeente Enschede betaalt mee aan deze verzekering en helpt u zo besparen op uw zorgkosten.

zie voor meer informatie onderstaande pdf voor zorgverzekering en mantelverzorging

pdf logo  collectieve zorgverzekering

pdf logo  mantelverzorging

Memo wethouder omtrent overlast in de wijk

Wethouder Eerenberg heeft onlangs de stadsdeelcommissie Centrum via een memo geïnformeerd over de stand van zaken van de overlast in de wijk.
Bewoners en ondernemers in de wijk Lasonder-Zeggelt-Boddenkamp (LZB) gaven in de zomer van 2016 aan een toename van overlast te ervaren in hun wijk. Op dat moment doet de overlast zich vooral voor in de omgeving van het Boerenkerkhof (Lasonder en ’t Zeggelt). Eind 2016 komen er ook overlast klachten uit de omgeving Raiffeissenstraat (Boddenkamp). Omwonenden en ondernemers voelen zich hier niet altijd veilig. Er zijn groepen die rondhangen. Ook worden er regelmatig drugsdeals gezien. Daarnaast zijn er her en der plekken in de wijk die als onveilig en onguur worden ervaren. 

De stadsdeelcommissie is de afgelopen periode regelmatig geïnformeerd over ontwikkelingen in de wijk Lasonder-Zeggelt-Boddenkamp en zorgen over overlast van bewoners en ondernemers in de wijk. Zo waren er insprekers tijdens de stadsdeelcommissie vergaderingen op 29 september 2015 en 7 februari 2017. Daarnaast heb ik u op 16 oktober 2015 en op 3 en 6 februari 2017 via memo’s op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen m.b.t. instellingen in deze omgeving. Ook zijn er gesprekken gevoerd met omwonenden, waren er raadsleden aanwezig bij de schouw in april jongstleden en is er voor het zomerreces een technische sessie georganiseerd. 

Inmiddels is de overlast afgenomen. In afstemming met ondernemers, bewoners, politie, instellingen en gemeente is het afgelopen jaar op verschillende manieren samengewerkt om de overlast te verminderen. Deze memo voorziet in een toelichting op de genomen maatregelen en op de stand van zaken. (zie bijgaande pdf voor het copmplete 

pdf logo compleet memo Wethouder Eerenberg mbt stand van zaken overlast in de wijk

Groepsverbod Boerenkerkhof met een jaar verlengd

politieGroepsverbod Boerenkerkhof met een jaar verlengd

Het groepsverbod dat het afgelopen jaar gold voor het Boerenkerkhof in Enschede, wordt met een jaar verlengd. In oktober 2016 werd een verbod ingesteld om in (kleine) groepen op het oude kerkhof te verblijven. In combinatie met extra toezicht is de overlast als gevolg van o.a. drugshandel en drugsgebruik, duidelijk afgenomen. Om te voorkomen dat na afloop van het verbod de overlast op de begraafplaats weer toeneemt, heeft de burgemeester op advies van de politie besloten dat de maatregelen ook het komende jaar van kracht zijn. “Het risico op terugval naar de oude, ongewenste situatie, is op dit moment nog te groot, vandaar deze verlenging met een extra jaar”, aldus burgemeester  Onno van Veldhuizen. Het nieuwe groepsverbod gaat in op maandag 6 november 2017. De wijkraad is erg blij dat signalen vanuit de wijk door gemeente serieus genomen worden en we hopen dat hiermee overlast ook komende jaar minimaal blijft.

Inzamelen herstbladeren in de wijk

herfstbladerenInzameling van herfstbladeren in uw wijk.

Net als vorig jaar ruimt de gemeente in twee rondes de herfstbladeren op in uw wijk. De eerste ronde in november of december en de tweede ronde begin 2018. De gemeente plaatst informatieborden voor de ophaalronde in uw wijk, zodat u weet in welke week u het blad in uw wijk kwijt kunt. Hieronder (pdf) leest u meer over de aanpak van de gemeente en wat u zelf kunt doen met het blad in uw buurt.

pdf logo
Herfstbladeren inzamelen.

Uitstel asfalteren Lasondersingel september/oktober

Uitstel asfalteren Lasondersingel

In een eerder bericht (zie hieronder) in augustus hebben wij u geïnformeerd over de asfalteringswerkzaamheden aan de Lasondersingel. Deze zouden starten in de laatste week van september, maar zijn uitgesteld. Door de werkzaamheden aan de overbrugging van de RW 35 bij “Frans op de Bult” en een aantal uitlopende projecten aan belangrijke werken aan hoofdwegen en de daarmee verband houdende wijziging in de verkeersstromen is de start van de werkzaamheden aan de Lasondersingel ook uitgesteld. Deze zullen nu na de Duitse feestdag in de week van 9 november starten.

De bewoners en ondernemers aan de Lasondersingel zullen hier door de gemeente huis aan huis nog van op de hoogte worden gesteld. Informatie via Stadsdeelbeheer Centrum.

Oorspronkelijke mail:

Beste wijkbewoners, hierbij info m.b.t. de asfalteringwerkzaamheden aan de Lasondersingel. Het werk wordt 31 augustus aanbesteed, start werk naar verwachting laatste week september, uitvoeringstijd 3 weken.

Logisch lijkt, net als bij de Laaressingel, om verkeer richting Deurningerstraat over de buitenring mogelijk te laten en het verkeer richting Oldenzaalsestraat over de binnenring om te leiden via de Deurningerstraat-Molenstraat-Oldenzaalsestraat. Dus tegen de klok in blijft dan mogelijk gedurende het werk en met de klok mee is gedurende het werk niet mogelijk. asfalteren

Tekening van het werk is als pdf-bijlage toegevoegd. (zie onder)

Naast het opnieuw asfalteren van de deklaag op een deel van de Lasondersingel gaan we met name bezig met;
    - Aanpassing singel ter hoogte van de Blijdensteinlaan. We gaan hier de verkanting aanpassen en verwachten dat deze bocht dan beter te berijden is
    - De parkeerplaatsen die nu in asfalt zijn uitgevoerd worden bestraat met klinkers

Voor aanvang van de werkzaamheden worden de bewoners geinformeerd door de aannemer en er wordt gecommuniceerd via de vaste pagina van “huis aan huis”. Projectleider van dit werk is Andre Bolt.

pdf logo  Bestekstekening SIO 64451 gemeente Enschede

pdf logo  Bestekstekening SIO 64452 gemeente Enschede

Welkoop gaat medio november verhuizen naar woonplein

Bron: Tubantia 3 okt - Anja Kruise

Na jarenlang zoeken heeft Welkoop nieuwe stek: Woonplein. Na een zoektocht van achttien jaar hebben de exploitanten van Welkoop Enschede eindelijk een ander pand gevonden.De zaak gaat half november verhuizen van de Raiffeisenstraat naar het Woonplein, op Schuttersveld, waar ooit supermarkt De Boer zat. De winkelruimte staat al jaren leeg, korte tijd onderbroken door de tijdelijke vestiging van een outletstore.

Franchisenemer Wendy Olde Riekerink van Welkoop is blij met de nieuwe locatie, die ruim een verdubbeling van de winkelvloeroppervlakte biedt. Aan de Raiffeisenstraat beschikt ze over 435 vierkante meters, en dat worden er ruim 1000. "We worden een Welkoop zoals een Welkoop hoort te zijn." Olde Riekerink en haar partner Martin Veltmaat hebben in de loop der jaren veel panden bekeken. "Meestal ging het niet door omdat de gemeente de bestemming niet wilde wijzigen. Drama." De almaar dreigende sloop van de winkel was de reden dat niet veel is geïnvesteerd in het pand. Olde Riekerink en Veltmaat hadden het pand aan Schuttersveld al eerder in het vizier, maar toen ketsten de onderhandelingen met eigenaar Aprisco Vastgoed af.

Het huidige winkelpand aan de Raiffeisenstraat behoort tot het Coberco-complex, dat eigendom is van de Rabobank. Projectontwikkelaar Vincent Stikker heeft grote plannen met het gebied, dat grenst aan de voormalige melkhal van Coberco. Zo zouden hier 40 tot 50 woningen komen. Daarvoor moeten de panden worden gesloopt waarin Welkoop, Mediant en het Mystique Theater zijn gevestigd. Ook een aantal drive-inwoningen zou tegen de vlakte gaan.

Vernielingen auto's Genestetstraat

Bron: Tubantia 3 okt. - Erwin Waanders

Bewoners aan De Genestetstraat zijn de overlast in hun straat helemaal zat. Vier bewoners zijn in de afgelopen weken slachtoffer geworden van vandalisme aan hun auto. Bij een van de buren werd zelfs ingebroken in de auto. Voor Robbie Tanck en zijn buren is de maat vol. 

De schade loopt inmiddels in de duizenden euro's. En die schade kunnen de bewoners vooralsnog op niemand verhalen. "Bij mijn eigen auto is iemand met een sleutel helemaal rondom gegaan en heeft daarbij diepe krassen gemaakt. Alle deuren en panelen waren beschadigd en dat moest helemaal opnieuw gespoten worden", zegt Tanck.

Hetzelfde geldt voor zijn buren, waar dezelfde beschadigingen zijn aangebracht. "Iemand is moedwillig bezig de boel hier te vernielen en dat is zorgelijk, temeer aangifte doen nagenoeg geen zin heeft. De politie kan weinig tot niets doen zolang er geen beelden zijn waarop de mogelijke dader of daders te zien zijn. We hebben wel een digitale aangifte gedaan, maar kregen logischerwijs na twee dagen een bericht dat er weinig tot geen aanknopingspunten zijn", zegt Tanck.

In de buurt leven grote zorgen over de toenemende overlast van junks en dealers. Met name in de Nicolaas Beetsstraat is het volgens Tanck een komen en gaan van dealers. "Wij wonen in het centrum en dan weet je dat er types rond kunnen lopen die hier niets te zoeken hebben. Maar wie moedwillig auto's van hardwerkende mensen vernielt, die heeft het niet helemaal begrepen."

Hij hoopt dat de politie de surveillancerondes gaat uitbreiden. Sommige buurtbewoners overwegen camera's aan te schaffen om de boel in de gaten te houden. "Van een buurvrouw weet ik dat ze dat al gedaan heeft, maar tot op heden is daar nog niks uitgekomen. Misschien kan de gemeente camera's plaatsen, we zitten tenslotte in het centrum. Maar wat vooral leeft hier is dat mensen van andermans spullen moeten afblijven."