Veel belangstelling open dag Lasonderkerk

bron: Tubantia 7 aug 2017

De Lasonderkerk stelde zaterdag de kerk open voor publiek.

lasonderkerk insideDe bezoekers konden de 41 meter hoge toren beklimmen met uitzicht over de stad. Engelse toeristen, inwoners en ook de burgemeester grepen hun kans om de kerk van binnen en buiten te bekijken.
Gastheer Kees Schippers (71) heeft deze zaterdag al veel mensen mee naar boven getroond. Engelse toeristen, die in de stad zijn voor het vrouwenvoetbal en het stadion hebben gezien , en Enschedeërs die zich verbazen over hoe groen de stad er van boven uitziet. De Enschedese Ada (58) en vriend Arjan (60) zijn ook nieuwsgierig en lopen achter Schippers aan voor de laatste ronde. "We hebben nu eindelijk eens de tijd om de kerk te bekijken," zegt Ada. Halverwege de 140 treden, stopt ze even. "Ik heb de halve marathon gelopen, maar traplopen is toch wat anders," klinkt het verontschuldigend. De klim wordt rijkelijk beloond met een uitzicht over Enschede. Het regent maar de stad is nog steeds goed te zien.

Ada wijst op de Prinsenschool waar ze vrijwilligster is terwijl Arjan in gesprek raakt met Schipper over de drie klokken. De grote luidklok is afkomstig uit de afgebrande Wijnhuistoren in Zutphen. Eenmaal weer beneden zijn veel weetjes van de vrijwilligers de moeite waard.

Sinds 1995 is de Lasonderkerk een rijksmonument, vanwege de markante ligging tegenover het Rijksmuseum en de bijzondere bouwstijl. In november 1927 is het in gebruik genomen door de Hervormde gemeente van Enschede. Sinds 1970 gebruikt de Nederlands Gereformeerde Kerk het pand voor diensten, concerten, open dagen en andere activiteiten. Kees Schippers en zijn vrouw Marijke 'kerken' hier al twintig jaar elke zondag.

De kerk heeft veel glas-in lood ramen. De ramen zijn ontworpen door glazenier Veldhuis van atelier 't Prinsenhof in Delft. Bijzonder is dat de ramen van grote afmeting zijn uitgevoerd in mozaïek. Normaal wordt deze glazenier techniek gebruikt voor kleinere ramen. Bij grote ramen wordt het glas beschilderd en daarna gebrand. Veel bezoekers vinden het een warme kerk door de kleuren, de glas-in-lood ramen en het hout. Het ontwerp van de kerk, van architecten Jan en Theo Stuivinga uit Zeist, is geïnspireerd op de Scandinavische bouwkunst.