Veel belangstelling open dag Lasonderkerk

bron: Tubantia 7 aug 2017

De Lasonderkerk stelde zaterdag de kerk open voor publiek.

lasonderkerk insideDe bezoekers konden de 41 meter hoge toren beklimmen met uitzicht over de stad. Engelse toeristen, inwoners en ook de burgemeester grepen hun kans om de kerk van binnen en buiten te bekijken.
Gastheer Kees Schippers (71) heeft deze zaterdag al veel mensen mee naar boven getroond. Engelse toeristen, die in de stad zijn voor het vrouwenvoetbal en het stadion hebben gezien , en Enschedeërs die zich verbazen over hoe groen de stad er van boven uitziet. De Enschedese Ada (58) en vriend Arjan (60) zijn ook nieuwsgierig en lopen achter Schippers aan voor de laatste ronde. "We hebben nu eindelijk eens de tijd om de kerk te bekijken," zegt Ada. Halverwege de 140 treden, stopt ze even. "Ik heb de halve marathon gelopen, maar traplopen is toch wat anders," klinkt het verontschuldigend. De klim wordt rijkelijk beloond met een uitzicht over Enschede. Het regent maar de stad is nog steeds goed te zien.

Ada wijst op de Prinsenschool waar ze vrijwilligster is terwijl Arjan in gesprek raakt met Schipper over de drie klokken. De grote luidklok is afkomstig uit de afgebrande Wijnhuistoren in Zutphen. Eenmaal weer beneden zijn veel weetjes van de vrijwilligers de moeite waard.

Sinds 1995 is de Lasonderkerk een rijksmonument, vanwege de markante ligging tegenover het Rijksmuseum en de bijzondere bouwstijl. In november 1927 is het in gebruik genomen door de Hervormde gemeente van Enschede. Sinds 1970 gebruikt de Nederlands Gereformeerde Kerk het pand voor diensten, concerten, open dagen en andere activiteiten. Kees Schippers en zijn vrouw Marijke 'kerken' hier al twintig jaar elke zondag.

De kerk heeft veel glas-in lood ramen. De ramen zijn ontworpen door glazenier Veldhuis van atelier 't Prinsenhof in Delft. Bijzonder is dat de ramen van grote afmeting zijn uitgevoerd in mozaïek. Normaal wordt deze glazenier techniek gebruikt voor kleinere ramen. Bij grote ramen wordt het glas beschilderd en daarna gebrand. Veel bezoekers vinden het een warme kerk door de kleuren, de glas-in-lood ramen en het hout. Het ontwerp van de kerk, van architecten Jan en Theo Stuivinga uit Zeist, is geïnspireerd op de Scandinavische bouwkunst.

Zaterdag 5 augustus, openstelling Lasonderkerk

lasonderkerkZaterdag 5 augustus is er weer een openstelling van de Lasonderkerk. Prachtige glas-in-lood ramen, uitzicht over de stad en een kop koffie. Dat is wat de bezoekers kunnen verwachten tijdens de opnstelling van de Lasonderkerk (schuin tegenover het Rijksmuseum Twenthe).

Een gids leidt de bezoekers door het historische gebouw en vertelt over de geschiedenis van de kerk. Onder begeleiding kan de toren worden beklommen en bij helder weer de stad overzien. De kerk is open van 11:00 tot 15:00uur. Entree is gratis.

Het Gouden Paasei

Paaseizoeken goud

Boerenkerkhof 8 april 2017,

Vanmiddag zijn er drie Gouden Paaseieren gevonden op het Boerenkerkhof. De Paashaas had een mand vol paaseieren verstopt die de kinderen tussen 12:00 en 13:00 uur konden opzoeken. Op de foto's is te zien dat er ijverig werd gezocht.

De eieren werden na afloop eerlijk verdeeld, alleen de vinders van een Gouden Paasei kregen als extra verassing ook nog een chocolade paashaas. Ook was er gelegenheid om nog een tekening te kleuren om die thuis verder af te maken als paasmandje. De activiteit werd georganiseerd door de werkgroep Boerenkerkhof samen met de Wijkraad.

Het was een geslaagde middag, de grote opkomst liet zien dat het initiatief door de wijk werd gewaardeerd en biedt perspectief voor meer projecten in de toekomst.

Paaseizoeken1Paaseizoeken5

Paaseizoeken2Paaseizoeken3Paaseizoeken4

Paaseieren zoeken op het Boerenkerkhof

Unknown

Zaterdag 8 april 2017

Unknown

Paaseieren zoeken op het Boerenkerkhof
van 12:00 tot 13:00 uur.
Voor alle kinderen in de wijk organiseert de Werkgroep
Boerenkerkhof dit jaar op zaterdag 8 april een wedstrijd
paaseieren zoeken op het Boerenkerkhof.De kinderen mogen zoeken naar chocolade eieren die de
Paashaas op het Boerenkerkhof heeft verstopt.

De vinder van een “gouden ei” ontvangt een extra surprise. Ook is er een knutselactiviteit, het kleuren van paastekeningen.

De kinderen (en ouders) zijn van harte welkom op zaterdag 8 april om 12:00 uur op het Boerenkerkhof (ingang Blijdensteinlaan).